färdig rödvinsås

Rödvinssås

Vem älskar inte rödvinssås till en fin köttbit, bea och pommes? Detta är ett recept jag brukar köra på när jag tillagar min rödvinssås och den blir alltid bra. Dock ett tips jag kan ge di är att alltid använda ett rödvin som du tycker om! Smakerna skiljer sig mycket beroende på vilket rödvin du använder.

Ingredienser:

morot och schalottenlök som steks
färdig rödvinsås

Om såsen inte blir för lös tillsätt lite majsenamjöl!

Gör såhär:

  1. Förbered ingredienserna: Hacka schalottenlök, moroten, vitlök och plommontomaten och förbered lagerbladet och timjan.
  2. Stek löken: Hetta upp lite olja och smör i en kastrull eller stekpanna. Tillsätt den hackade schalottenlöken, vitlöken och moroten och stek dem tills de blir mjuka och genomskinliga, vanligtvis tar det cirka 5-7 minuter.
  3. Tillsätt tomatpuré och tomater: Rör i tomatpurén och låt den fräsa med löken i några minuter för att utveckla smaken. Tillsätt sedan de hackade plommontomaterna och fortsätt steka i ytterligare någon minut.
  4. Tillsätt vinet: Häll i det röda vinet och lägg i lagerbladet och timjankvisten. Öka värmen till medelhög och låt såsen sjuda tills vinet har reducerats till hälften, detta tar vanligtvis cirka 15-20 minuter.
  5. Tillsätt oxfond och vatten: Rör ner oxfonden i såsen och tillsätt lite vatten om såsen är för tjock. Fortsätt att koka såsen några minuter till för att låta smakerna kombineras väl.
  6. Smaka av och justera: Smaka av såsen och tillsätt vid behov lite rödvinsvinäger för att balansera smakerna. Tillsätt salt och svartpeppar efter smak.
  7. Silning: Om du föredrar en slätare sås, sila bort lökbitarna och andra fasta ingredienser från såsen genom en finmaskig sil.

Till servering

Din rödvinssås är nu redo att serveras! Servera den över grillat kött, stekt kyckling eller andra rätter efter eget val.

Hoppas det smakar!

Vilket vin passar i rödvinssås?

För att få en god rödvinssås är det viktigt att välja ett vin med fyllig smak och god syra. Några bra alternativ inkluderar:

Hur får man en lagom söt rödvinssås?

För att balansera syran i rödvinet och få en lagom sötma kan du följa dessa tips:

  1. Använd rätt mängd tomatpuré: Tomatpuré ger sötma och umami-smak till såsen.
  2. Använd socker försiktigt: En liten mängd socker (1 tesked) kan runda av smaken utan att göra såsen för söt.
  3. Reducera såsen väl: När du reducerar såsen koncentreras smakerna, vilket kan lyfta fram vinets naturliga sötma.

Vilken fond passar bäst i rödvinssås?

Valet av fond beror på vilket kött du serverar såsen till:

Hur tjock ska en rödvinssås vara?

En rödvinssås ska ha en fyllig och sammetslen konsistens, tillräckligt tjock för att kunna ligga kvar på köttet utan att rinna av direkt. Den ska vara:

Att få rätt konsistens handlar om att reducera såsen till önskad tjocklek, vilket tar bort överflödig vätska och koncentrerar smakerna. Om såsen blir för tjock kan du alltid tunna ut den med lite extra buljong eller vatten.