Tortillabröd

Tortillabröd recept

Tortillabröd är en av de mest älskade och mångsidiga basvarorna i mexikansk matlagning. Dessa tunna, runda bröd har använts i hundratals år och är grunden för många klassiska rätter som tacos, burritos, quesadillas och fajitas. Ursprungligen gjorda på majs, är vetetortillas också mycket populära idag och används ofta i nordamerikanska och europeiska kök. De är enkla att göra hemma och kräver bara några få ingredienser, vilket gör dem till en perfekt startpunkt för alla som vill utforska autentisk mexikansk matlagning.

Ingredienser:

Instruktioner:

 1. Förbered Ingredienserna:
  • Mät upp mjölet, saltet och bakpulvret i en stor skål. Dessa torra ingredienser utgör grunden för dina tortillabröd.
 2. Blanda De Torra Ingredienserna:
  • Använd en gaffel eller en visp för att noggrant blanda vetemjölet, saltet och bakpulvret. Det är viktigt att bakpulvret och saltet distribueras jämnt genom mjölet.
 3. Tillsätt Fettet:
  • Häll i vegetabilisk olja (eller smält smör) i skålen med de torra ingredienserna. Blanda tills degen börjar likna grova smulor. Detta kan göras med händerna eller med hjälp av en degblandare.
 4. Tillsätt Vattnet:
  • Gradvis tillsätt det varma vattnet, lite i taget, medan du blandar med händerna eller en sked. Fortsätt att blanda tills degen börjar komma ihop. Du kanske inte behöver allt vatten, så var försiktig med mängden.
 5. Knåda Degen:
  • Flytta degen till en lätt mjölad arbetsyta och knåda i cirka 5-7 minuter tills den är mjuk och smidig. Om degen känns för klibbig, tillsätt lite mer mjöl, men undvik att överdriva.
 6. Låt Degen Vila:
  • Forma degen till en boll och täck med en ren kökshandduk. Låt den vila i minst 15 minuter. Detta steg är viktigt för att glutenet i mjölet ska slappna av, vilket gör att tortillorna blir lättare att kavla ut.
 7. Dela och Forma:
  • Efter att degen vilat, dela den i 8-10 lika stora delar beroende på önskad storlek på tortillorna. Rulla varje del till en boll.
 8. Kavla Ut Tortillorna:
  • Kavla ut varje boll på en lätt mjölad yta tills den är mycket tunn, ungefär 2-3 mm tjock. Försök att få dem så runda som möjligt, men oroa dig inte om de inte blir perfekt runda.
 9. Grädda Tortillorna:
  • Värm en stor stekpanna eller gjutjärnspanna på medelhög värme. När pannan är varm, lägg i en tortilla och låt den gräddas i cirka 30-60 sekunder på varje sida. Du vet att det är dags att vända när små bubblor börjar dyka upp på ytan och undersidan får ljusbruna fläckar.
 10. Förvara Tortillorna Varma:
  • När tortillan är färdiggräddad, lägg den i en ren handduk och täck över för att hålla den varm medan du gräddar resten. Upprepa processen med de övriga degbitarna.

Serveringstips:

Tortillabröd kan användas på många olika sätt. De är perfekta för att göra tacos, burritos, quesadillas, eller som ett enkelt tilltugg tillsammans med salsa och guacamole. De är bäst när de är nygräddade men kan också förvaras i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till en vecka. För att återuppvärma, värm dem snabbt i en torr panna eller mikrovågsugn.

Genom att följa detta recept kan du njuta av hemlagade tortillabröd som smakar precis som de traditionella mexikanska originalen. Lycka till och buen provecho!