Chili con carne

Chili con carne recept

Välkommen till vår klassiska Chili con carne! Denna färgstarka och kryddiga rätt är en hyllning till den mexikanska matkulturen, med dess djupa smaker och värmande kryddor som lockar till både fest och vardagsmiddagar. Genom att kombinera nötfärs, en mängd färska grönsaker och en harmonisk blandning av kryddor, skapar vi en måltid som inte bara stillar hungern utan även fyller rummet med dofter som får vattnet att rinna i munnen.

Ingredienser:

För själva chili con carnen:

Gör såhär:

Förbered torskfiléerna:

 1. Stek köttfärsen: Värm olivoljan i en stor gryta eller stekpanna över medelhög värme. Tillsätt köttfärsen och stek den tills den är genomstekt och börjar få lite färg. Bryt isär köttfärsen med en träsked för att få små bitar.
 2. Tillsätt lök och vitlök: Tillsätt den hackade löken och vitlöken till grytan och stek i ytterligare några minuter tills löken är mjuk och genomskinlig.
 3. Tillsätt grönsaker och kryddor: Lägg i de tärnade paprikorna, morötterna och sellerin. Rör om och låt grönsakerna steka i några minuter tills de börjar mjukna. Tillsätt sedan spiskummin, paprikapulver, chilipulver, oregano, salt och svartpeppar. Rör om väl så att kryddorna jämnt fördelas.
 4. Tillsätt tomatpuré och krossade tomater: Rör ner tomatpurén i grytan och låt den steka med grönsakerna i cirka två minuter för att utveckla smaken. Tillsätt sedan de krossade tomaterna och köttbuljongen. Rör om väl och låt det hela koka upp.
 5. Låt chili con carnen puttra: Sänk värmen till låg och låt grytan småputtra under lock i cirka 30-40 minuter, eller tills såsen tjocknat och smakerna har blandat sig väl.
 6. Tillsätt bönorna: När chili con carnen har kokat klart, tillsätt de sköljda och avrunna kidneybönorna och svarta bönorna. Låt det hela sjuda i ytterligare 5-10 minuter för att värma upp bönorna.
 7. Servera: Smaka av chili con carnen och justera kryddningen om det behövs. Servera den varm med kokt ris eller bulgur. Toppa med gräddfil eller yoghurt och färsk koriander eller persilja om så önskas. Servera också med limeklyftor för att pressa över vid servering.

Till servering (valfritt):

 • Kokt ris eller bulgur
 • Ett gott bröd
 • Gräddfil eller yoghurt
 • Limeklyftor

Smaklig spis!