Bearnaisesås

En klassisk sås som är enkel att gör själv och imponerar på alla gäster!

Reduktion:

Bearnaisesås:

Gör såhär:

Såsen delas upp i två olika steg först ”reduktion” och sedan ”såsen”.

Reduktionen:

 1. Börja med att finhacka schalottenlöken och lägg det i en kastrull med vitpepparkorn, dragonsstjälkar och persiljestjälkar.
 2. Häll sedan i ½ dl rödvinsvinäger och ½ dl vatten i kastrullen.
 3. Nu är allting i kastrullen som ska vara i reduktionen, då är det bara att låta det koka upp och reducera. Det tar ungefär 5-6 minuter.
 4. Under tiden kan du sepparera äggulorna och smäkta smöret.
 5. När reduktionen är klar silar du av den, försök att pressa ut så mycket vätska som möjligt från ingredienserna som kokade.

Bearnaisesås:

 1. Nu har vi kommit till såsen. Ställ en kastrull med äggulorna i på en blöt disktrasa så den är stabil när du sedan vispar och tillsätter smöret samtidigt.
 2. Ha i lite av reduktionen och en gnutta salt. Använd inte allt av reduktionen till en början utan ta lite i taget för att smaka upp såsen. Det är reduktionen som ger syran i såsen.
 3. Nu är det bara att börja vispa tills äggulorna och reduktionen blir som en tjockkräm. Först blir det fluffigt innan den tjocknar, så när du kommit till fluffet är det bara att fortsätta vispa.
 4. När det blivit som en tjock lite luftig kräm sätter du kastrullen på lägsta temperaturen och tillsätter smöret.
 5. Tillsätt smöret droppvis i början och sedan mer och mer tills äggulorna binder upp smöret.
 6. Nu kan man välja hur tjock man vill ha sin bearnaise. Jag själv vill ha en hyfsat tjock bea så det fastnar på varje tugga. Om man skulle känna att såsen blir för tjock kan man tillsätta en droppe vatten eller vasslen som är kvar av smöret för att få den till önskad konsistens.
 7. Så nu är grunden klar!
 8. Finhacka nu upp dragonen och persiljan och lägg det i såsen.
 9. Tillsätt även några droppar Worcestershiresås och Tabasco samt Cayennepeppar. Som ger en god fyllighet och lite hetta.
 10. Avsluta med lite salt och blanda samt smaka av!
 11. Låt bea stå lite så smakerna verkligen sätter sig, ju längre den står ju bättre utvecklar smakerna. Tips är att den får stå till sig en liten stund innan servering. Smaka sedan av igen Det kanske behövs mer syra, hetta eller salt. Ni väljer helt själva hur syrlig, salt och stark ni vill ha den.

Servering:

En bea fungerar perfekt till vardag eller fest och är god till stekt och grillat kött eller kyckling. Men passar okså fantastiskt till pizzan.

Smaklig måltid!